De helft minder ritten én ruim 75 ton CO2-reductie per jaar

Artikel afkomstig van maastrichtbereikbaar.nl.

Familiebedrijf Houben Vastgoedservice gelegen aan de Punterweg in Maastricht wist samen met Maastricht Bereikbaar in korte tijd logistiek enorme stappen te zetten. Algemeen directeur Bianca Houben: “Terwijl het bedrijf groeide, zorgden we met dezelfde klantvriendelijkheid en service, die klanten van ons gewend zijn, tegelijkertijd voor een afname van 1.590 afgelegde kilometers per dag met als gevolg een CO2-reductie van maar liefst 75.946 kg per jaar. Dat is mooi te vergelijken met de jaarlijkse CO2-uitstoot van negen huishoudens.”

Bianca Sanders-Houben met hond bij een van de bedrijfswagens

Houben Vastgoedservice is al meer dan 30 jaar werkzaam in de onderhouds- en renovatie sector in Zuid- en Midden-Limburg. “Zeven dagen per week, 24 uur per dag kunnen klanten bij ons terecht voor advies en het uitvoeren van alle voorkomende onderhouds- en renovatiewerkzaamheden. Een groot aantal woningcorporaties en vastgoedeigenaren en -beheerders mogen wij tot onze klantenkring rekenen.”

Milieu en bereikbare binnensteden
Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij het familiebedrijf hoog in het vaandel. “Naast dat wij ons steeds weer blijven afvragen hoe we zaken beter, efficiënter en effectiever kunnen regelen ligt het milieu en een schone stad ons ook na aan het hart. We willen echt wat doen om de binnensteden bereikbaar te houden en de uitstoot van fijnstof te verminderen. De onzuinige en milieubelastende bestelauto’s samen met het grote aantal (zakelijke) ritten dat wij per dag afleggen, zorgden intern steeds weer voor discussies.” 

Aan de slag
Samen met logistiek makelaar Mark Luikens van Maastricht Bereikbaar gingen ze aan de slag om het aantal vervoersbewegingen daadwerkelijk te verminderen wat als mooi neveneffect ook efficiënter en effectiever werken opleverde. Bianca: “Hoe traditioneel de bouwsector ook is, er is altijd ruimte en tijd voor vernieuwing waarbij blijkt dat uiteindelijk alles beter werkt. Binnen enkele weken na de start van de samenwerking eind 2018 hadden Mark en ik al de eerste plannen op papier staan en omgezet naar concrete maatregelen.”

Logistieke en organisatorische maatregelen
Heel wat logistieke en organisatorische maatregelen werden gerealiseerd. “We zorgen dat alles op het juiste moment, tijd en plaats wordt geleverd voor een klus door vooraf opgegeven bestellingen. We beperkte de keuze aan leveranciers. We namen de gebiedsindeling van de klussen samen met de woonplaats van de werknemers onder de loep zodat onze werknemers niet te ver van hun woonadres af aan het werk hoeven te zijn. Ook laten we teams die hetzelfde soort werk uitvoeren carpoolen waardoor we ons wagenpark konden verkleinen ondanks een toename van het aantal werknemers.”

Klinkende resultaten voor 2019
De eerste resultaten van al deze maatregelen waren al binnen enkele maanden na invoering daadwerkelijk zichtbaar. “Alle maatregelen die we in 2018 namen, zijn in 2019 goed voor hele mooie cijfers: 42 uur tijdsbesparing per dag, 211 ritten minder per dag waarvan 145 in de spits, 1.590 minder gereden kilometer per dag wat een mooie CO2-reductie van 75.946 kg per jaar oplevert.”

Meer info?
Ook op logistiek gebied graag duurzame stappen zetten? Neem contact op met onze logistiek makelaar Mark Luikens.